Posted on

Reformkalács

Hozzávalók:

  • ½ kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 tasak bio-élesztő
  • 1 bögre langyos zabtej, mandula-, kókusz-, vagy rizstej
  • fél bögre méz vagy nádcukor
  • 1 csipet só
  • Fahéj, karob, mazsola, dió, mogyoró, stb. ízlés szerint.

Hasonlóan a fenti kenyérhez, a liszthez adjuk hozzá a magvakat, az ízesítőket, a sót, és egyéb száraz összetevőket, majd öntsük hozzá a növényi tejben elkevert élesztőt. Annyi vizet, vagy lisztet adjunk hozzá, hogy könnyen gyúrható, de nem ragadós tésztát kapjunk. Hagyjuk kelni 40-50 percig, majd gyúrjuk át, kaláccsá fonva tegyük kiolajozott formába, vagy tepsibe zsömlék formájában és süssük közepes lángon, fél órán keresztül. Mielőtt kivesszük, nádcukros vagy mézes vízzel kenjük be a tetejét és még tegyük vissza 3-5 percre. Vegyük ki, majd takarjuk le konyharuhával, majd fél óra múlva vegyük ki a formából, vagy a tepsiből kenyerünket.