Posted on

Élesztős kenyér

Hozzávalók:

  • ½ kg teljes kiőrlésű liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 tasak bio-élesztő
  • 1 bögre langyos víz
  • Kevés méz
  • 1 tk. só
  • Kömény, fokhagyma, tökmag, lenmag, szezámmag, aszalt paradicsom, oliva bogyó, egyéb fűszerek

A liszthez adjuk hozzá a fűszereket, sót, a száraz összetevőket, majd öntsük hozzá a vízben elkevert élesztőt. Annyi vizet, vagy lisztet adjunk hozzá, hogy könnyen gyúrható, de nem ragadós tésztát kapjunk. Hagyjuk kelni 40-50 percig, majd gyúrjuk át, tegyük kiolajozott formába, vagy tepsibe zsömlék, kiflik formájában és süssük közepes lángon, fél órán keresztül. Amikor pirulni kezd, vegyük ki és vízzel fröcsköljük meg, majd takarjuk le konyharuhával, majd fél óra múlva vegyük ki a formából, vagy a tepsiből kenyerünket.